انرژی های نوین
انرژی های نوین
در طی قرن های گذشته که کشورها به مرور زمان با افزایش جمعیت روبرو شدند، با پیشرفت تکنولوژی و صنعتی شدن بسیاری از کشورهای جهان، مصرف انرژی نیز افزایش یافته و با توجه به مطالعات و بررسی های انجام شده، محققان پیش بینی کرده اند، تا سال های آینده در برخی از کشورهای عضو سازمان همکاری و توسعه اقتصادی (Organisation for Economic Co-operation and Development یا OECD ) مصرف انرژی 20 درصد افزایش خواهد داشت؛ همچنین این امکان نیز وجود دارد که در برخی دیگر از کشورها 50 درصد افزایش یابد که تا سال 2050 همه مردم و کشورها شاهد این افزایش چشمگیر مصرف انرژی خواهند بود.
یکی از دلایل اصلی افزایش انرژی در میان کشورها این است که مدیران و مسئولان برای رشد و پیشرفت کشورشان از لحاظ اقتصادی به انرژی که همانند یک نیروی محرکه در بیشتر فعالیت های تولید و خدماتی مورد استفاده قرار می گیرد، نیاز دارند. یکی از انرژی ها سوخت های فسیلی است که موجب افزایش گازهای گلخانه ای شده و در نتیجه مشکلات فراوانی را برای محیط زیست و جهان ایجاد کرده و گرمای سطح زمین را چندین برابر می کند و بزرگترین و ارزان ترین منع که تامین کننده انرژی در جهان است، سوختهای فسیلی است.
البته سوخت های فسیلی جزء منابع رو به اتمامی است که بسیاری از کشورها و محققان برای کاهش آلاینده های زیست محیطی و همچنین مورد استفاده قرار دادن سوخت های پاک و تجدیدپذیر که آلایندگی پایینی نیز دارند، آنها را مورد توجه قرار داده اند؛ ما در این مطلب قصد داریم که شما را با برخی از منابع تامین کننده انرژیهای نوین و پاک آشنا سازیم.
- انرژی جزر و مد آب (Tidal power)
یکی از انرژی های نوین و تجدیدپذیر، انرژی جزر و مد آب است که یکی از منابع انرژی آبی محسوب شده و انرژی حرکت جذر و مد به انرژی الکتریکی تبدیل می کند. بنابراین یکی از منابعی که موجب تولید برق می شود، انرژی جذر و مد دریا است.
البته این نکته را نیز متذکر شویم که انرژی جزر و مد با برخی از مشکلات همچون هزینه زیاد و محدویت مکان روبرو است و در میان سایر انرژی ها همانند، انرژی خورشیدی و باد قابل پیش بینی تر میباشد. درست است که، این نوع انرژی هنوز فراگیر نشده است، اما با توجه به طراحی های اخیر، مثل نیروگاه کشند دینامیکی و تالاب های کشندی و همچنین طراحی کردن تکنولوژی های توربین که شامل، توربین های جدید محوری و … میباشد، ثابت میکند که برقی که از منبع جزر و مد ایجاد میشود، بیشتر از حد تصور ما است و حتی این امکان وجود دارد که هزینه های اقتصادی و زیست محیطی آن به مرور کاهش پیدا کند. افرادی که در این عرصه ها به فعالیت می پردازند، آگاه هستند که اکنون در اقیانوس اطلس و قاره های آمریکا و همچنین اروپا توربین هایی برای تولید برق در زیر آب قرار گرفته است.
- انرژی امواج (Waves power)
یکی دیگر از منابع تولید انرژی که از سطح دریا تولید می شود انرژی امواج است که در این روش تولید انرژی مبدلهای انرژی که به نام پلامیس (Pelamis) می باشند با شناور شدن در سطح دریا و حرکت توسط امواج دریا انرژی الکتریکی تولید میکنند. هنگامی که موجها بر روی سطح دریا و اقیانوس ها برخورد می کنند و امواج ایجاد میشود، از این طریق انرژی امواج به وجود میآید. در رابطه با انرژی مکانیکی باد باید بگوییم که با جذب نابرابر گرمای پرتوهای فروسرخ و نور خورشید انرژی باد ایجاد شده که صورت انرژی پتانسیل گرانشی در دریا و اقیانوس ذخیره میگردد، تمام انرژهای امواج در زمین حدود 2500 گیگاوات بوده است. انرژی امواج همانطور که گفته شد، جزء منابع تجدیدپذیر محسوب میگردد.
این انرژی تولید شده کاربردهای فراوانی از جمله تولید برق و شیرین کردن آب و پمپ آب داشته است. افرادی که قصد دارند از این منبع انرژی استفاده کنند، باید شرایط دریا را نیز مورد توجه قرار دهند که اهمیت داشته و تولید این انرژی به امواج دریا بستگی دارد. روزهایی که دریا آرام میباشد، انرژی الکتریسیته حاصله بسیار کم است.
- انرژی خورشیدی (Solar energy)
یکی دیگر از انرژیهای نوین که منجر به تولید انرژی الکتریکی میشود، انرژی خورشیدی است که امروزه بسیار مورد استفاده قرار میگیرد و پیشرفتهای چشمگیری نیز داشته است. برای تولید انرژی در ایستگاههای فضایی از صفحات خورشیدی که در انواع مختلفی تهیه میگردند، به کار گرفته میشود. امروزه با توجه به نیاز افراد، در بسیاری از کشورها برای تامین برق از انرژی خورشیدی استفاده می کنند. محققان به وسیله برج نمک، مزرعه خورشیدی تولید کرده اند و قابلیت این را دارد که مقدار زیادی انرژی الکتریسیته تولید نماید.
- انرژی بادی (Wind power)
بسیاری از شما در هنگام بازدید از مکان های مختلف ممکن است که با توربینهای بادی که در مناطق بادگیری قراردادهاند، برخورد داشتهاید. این توربین ها که در تصویر زیر هم مشاهده میکنید برای تولید انرژی از طریق باد مورد استفاده قرار گرفتهاند. انرژی باد از انرژیهای نوین تجدیدپذیری هستند که انرژی جنبشی باد از طریق توربین ها به انرژی الکتریسیته تبدیل میگردد و انرژی الکتریسیته نیز برق منازل را تامین مینماید.
- انرژی برق آبی (Hydroelectricity power)
منابع گوناگونی برای تولید انرژی وجود دارد که یکی از این انرژیهای نوین جریانهای برق آبی می باشند که به تولید انرژی الکتریکی میانجامند. به کارگیری از این منبع به این صورت است که نیروی گرانش زمین به وسیله ریزش آب در حجم بالا از سد مخازن به وسیله توربین منجر به تولید انرژی برق آبی میگردد. این شیوه بسیار پرکاربرد بوده و به عنوان یکی از بهترین و پاکترین روشهای تولید انرژی شناخته شده است. بیشترین مکان هایی که از این نوع منبع استفاده می کنند، مکان های دورافتاده در نزدیکی سد و رودخانه های بزرگ است.
- انرژی زمین گرمایی (Geothermal energy)
این روش به این صورت کاربرد دارد که انرژی گرمایی درون لایه های زمین گرفته و به تولید انرژی الکتریسیته می انجامد که با گرم کردن آب و گرمایش در فصل های سرد به کار گرفته میشود و به عنوان یکی از غنی ترین انرژیهای نوین شناخته شده است و بسیار نیز کارآمد میباشد. در گذشته های بسیار دور رومیان باستان برای گرم کردن حمام عمومی از این روش استفاده میکردند، برای این که بتوان بیشترین بازدهی و پیشرفت را از طریق انرژی زمین گرمایی بدست آورد، لازم است که مکانیابی دقیقی از محل احداث نیروگاه داشته باشند، این موضوع بسیار مهم میباشد. نیروگاه بهتر است که نزدیک مرزهای صفحه های تکتونیکی زمین احداث گردد.
- بیومس (Biomass)
بیومس یکی دیگر از انرژیهای نوین است که از مواد زیستی زنده و یا مرده که به روش سوختن صورت میپذیرد، انرژی تولید میکنند. مواد زیستی که در این روش مورد استفاده قرار میگیرد، شامل برگ و شاخه درختان، زباله های خانگي، روغن نخل، نیشگر، صنوبر، ذرت، کنف و سایر ضایعات گیاهی میباشد. از تمام این مواد زیستی انرژی تولید میشود،به این صورت که این منابع را حرارت داده و میسوزانند.
- انرژی هستهای (Nuclear energy)
در بسیاری از کشورهای توسعه یافته و پیشرفته برای تولید انرژی از انرژی هسته ای استفاده میکنند، که این روش از انرژیهای نوین بسیار پاک و ارزان می باشد. در هنگام به کارگیری از این شیوه برای تولید انرژی از واکنشهای هسته اتم به طور برنامهریزی شده انجام میشود. در ایام گذشته زباله های هسته ای چالشی بود برای این منبع تولید انرژی که با پیشرفت در طراحی راکتورهای جدید تولید این زباله ها به طور قابل توجهی کاهش یافته است.
- باتریها (Batteries)
ما در این مطلب انواع انرژی های نوین را نام برده و دانستیم که این انرژی های تجدیدپذیر و پایدار که به سوختهای فسیلی وابسته میباشند، برای محافظت و مراقبت از محیط زیست امری حیاتی هستند. تصور کنید، زمانی که وزش باد وجود نداشته باشد یا خورشید غروب کند یا دیگر روشهای که در بالا نام برده شد، نتوان به کار گرفت و در دسترس نبودند، در این صورت باید به فکر راه چارهای بود که بتوان این انرژیها را برای آیندگان ذخیره کرد. بیشتر محققان انرژی تجدیدپذیر برای ذخیره انرژی را روی نوعی باتری به نام “باتری جریان”(flow battery) انجام داده اند، که در آن الکتریسیته در مخزن الکترولیت مایع ذخیره میشود، این روش هم با چالش گران بودن فناوری در مقیاس شبکه برق روبرو هست که امیدواریم هرچه زودتر به راه حل برسد.
انواع مختلف باتری برای ذخیره سازی انرژی توسعه داده شده اند، که می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- باتریهای آلومینیومی
- باتریهای فلز-هوا
- باتریهای برپایه نانو تیوب
- باتری لیتیوم-پلیمری
- باتری لیتیوم-یونی
- باتری جریانی
سامانه سانیوا یک منبع تولید انرژی پاک
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.